Att suga på karamellen

Jag tycker man kan likna utbildandet av en häst med uttrycket "suga på karamellen".

För mig betyder uttrycket att vänta in sina tillfällen och tänka till en extra gång och det känns som ridning också handlar om det.

Sakta men säkert ska man plocka fram mer och mer hos hästen, det ska varken gå för fort eller för långsamt. Går det för fort är risken att hästen inte håller eller inte klarar pressen den har på sig. Går det för långsamt kanske den inte får visa sin sanna förmåga. Hoppas Ni förstår vad jag menar. Självklart är det individuellt för varje häst var man kan sätta ribban i träningen.  

För mig är det detta som också är tjusningen med själva utbildandet av hästar. Man ser framstegen tydligt när man väl tänker tillbaka och man plocka fram större uppgifter pö om pö för hästen att ta sig an.

Jag och min tränare Maria Borg pratade mycket om just detta när jag tränade med Danne. Vi pratade om Dannes kvalitéer och att där fanns hur mycket mer som helst att plocka fram hos honom, vilket är helt fantastiskt!

Men det viktigaste av allt var att kunna vänta, att då när vi tävlade medelsvår B dresyr så behövde vi inte plocka fram större gångarter hos honom än han hder just då, det viktigaste är att hästen byggs upp sakta och stabilt och sen när det är dags att ta sig an programmen för svår dressyr så har man inga problem att ta fram det stora registret. Då är hästen stark nog. Tex istället för att träna på den samlade traven kan man lägga fokus på korta sekvenser av piaff och passage och få en naturlig utveckling av traven utan att nöta.

Och det ligger nog mycket i det där. För visst finns det många lovande unghästtalanger som flashar runt på Breeders och Falsterbo men som man sen aldrig hör något om. Inget illa om tävlingarna i sig men det kan nog sätta en del press hos både häst och ryttare för att nå de målen. Sen finns det ju såklart de hästar och ekipage som man får följa hela vägen från treårs till Grand-prix så det ena behöver absolut inte utesluta det andra. Det gäller ju bara att lyssna på hästen i första hand:).

Det är den långsiktiga utbildningen som kan ge de riktigt fina framgångarna. Hur förhåller Ni er till det här med gångarterna hos hästen kontra utbildningsskalan? Tänker Ni mycket på det här med att en dag kunna plocka fram mer hos Er häst? 

Kanske lite luddigt inlägg men hoppas ni förstår vart jag vill komma med det;)

 

 

 

 

Visa fler inlägg