Träna upp din lodräta sits!

Något jag funderat mycket på är hur mycket arbete det krävs för en snygg lodrät sits! Den är liksom en såndär punkt som kommer tillbaka hela tiden och blir viktigare ju bättre du blir!
 
Om du ska hinna med tillexempel 15 byten i varje så kan du inte sitta och kränga till höger och vänster i sadeln. Inte heller i en piruett ska du härja runt för mycket utan istället lära hästen att den ska sköta jobbet och du ska be den om så mycket som den klarar av.
Min svaghet med min sits har alltid varit min bålmuskulatur. Jag faller lätt i bakvikt pga att min mage och bål inte är stark nog att hålla uppe överlivet på mig. Sit ups har jag alltid gjort för att klara detta, fast oftast med att man ligger på rygg och istället lyfter upp raka ben upp och ner, vad heter den övningen? (frågar hon som aldrig gymmar ;))
 
Det blev dessutom väldigt stor skillnad när jag började rida Danne hur mycket starkare i magen jag blev! Konstigt eller hur?
Det måste ju vara något sånt att hans rörelsemönster gjorde att jag behövde jobba på ett annat sätt med min kropp än vad jag var van vid sedan tidigare på mina andra hästar. För att jag liksom ändå skulle kunna följa hans rörelser utan att störa honom. Ganska spännande egentligen:) Någon som upplevt något liknande tidigare?
 
Med Misty så föll jag väldigt lätt bak med överlivet i alla ökningar, något som jag även ser på en del andra ryttare så det kanske inte är jätteovanligt, detta hör ju också med magmuskulaturen. Men med Danne var det mycket lättare att hålla sig på plats av någon anledning;)
Sedan behöver jag ofta tänka på att jag ska vrida om mina knän för annars är det lätt att mina tår pekar utåt istället för framåt.
Däremot så kan jag rekommendera styva skaft på ridstövlarna för er som har samma problem. Haha, det blir ganska mycket svårare att vrida om knäet då. I alla fall så länge stövlarna är nya, hehe.
 
Något som jag rekommenderar alla att göra för att träna upp sitsen är att rida utan stigbyglar. Det är väldigt jobbigt och du får dig ett riktigt styrkepass, speciellt om du rider på som vanligt med dina övningar och inte bara åker runt längs fyrkanten!
Dessutom så känns allt helt plötsligt mycket lättare när du får sätta fötterna i stigbyglarna igen sen ;)
 
Hur gör ni andra för att få en bra sits?
 
 
 
 
 

Helt fantastisk tavla

Har helt glömt att visa denna skönheten som jag var tvungen att fota under Breeders. Är den inte helt otrolig? Någon som vet vem konstnären är? I blotta uppståndelsen glömde jag helt att kolla efter detta😊
 
 
Visa fler inlägg