Mina personligen bästa spartips!

Många bäckar små, sägs det. Men är det så? Hjälper det att snåla? Får man några stålar över eller ekar det lika tomt i plånboken för det?
Jag vill nog säga JA, det hjälper att snåla. Men jag vill inte säga att jag är snål, sparsam är ett mycket bättre ordval. Fast min man hävdar att det är snål som är det rätta, haha.
Men det han inte tänker på är att jag bara är snål (läs sparsam) när det gäller mig själv. Inte mot honom eller Alexander eller någon annan. Jag är inte den som unnar mig själv saker. Jo ibland när jag inser att jag aldrig gör det typ😉
Jag försöker spara pengar till en häst bland annat, kul va? Det tar ju  sin lillla tid men det får det ju göra ;). Sen vill jag att vi ska kunna bygga ett uterum en dag och tänk att känna att man faktiskt har råd med saker, det vill jag uppnå. Och för att kunna lägga undan en slant varje månad så har jag en del metoder, tips, som jag tänkte dela med mig av. Hoppas ni gillar det. Dock är det lite persionärsvarning på el del av mina tips men det får ni leva med ;)
 
  • Spara hellre lite grann än inget. Det är så lätt att tänka, "amen jag har ju nästan inga pengar kvar på kontot så jag kan lika gärna spendera dem". Eller "jag har ändå tagit ut 500 kronor för att göra av med så då kan jag lika gärna göra det nu". Men försök att lägga undan dem istället. Det blir mycket av det tro mig! Hur många av er har säkert testat att spara mynt i en flaska, hur mycket var där inte den dagen ni tömde den?

 

  • Spara på ett förmånligt sparkonto. De flesta storbanker idag erbjuder 0% ränta på ditt sparande. Men försök placera lite pengar varje månad hos en bank som ger dig lite tillbaka. Jag själv använder mig av SBAB men det finns många andra alternativ. Tänk dock på att om du inte vill riskera dina pengar så placera dem i en bank som använder sig av den statliga insättningsgarantin. Så riskerar du inte pengarna om något skulle hända.
 
  • Betala med ett kreditkort som ger dig bonus. Det finns idag ett antal kreditkort som ger dig bonus på alla dina köp. Jag avänder mig av Preems Master Card som ger mig 1% bonus på alla köp, även utomlands och på nätet förstås. På deras bensinstationer får jag istället rabatt när jag tankar med kortet. Det kostar absolut ingenting och du kan själv välja om du vill använda det som ett kreditkort, om du känner att du kan handskas med det, eller om du sätter in pengar i förskott. Även här får du ränta på de pengar som du har på kortet som du satt in. 1,45% vilket är en bra sparränta idag. Någon annat positivt är att om du har ett stort inköp framför dig och du vet med dig att nästa månad får du in extra pengar som täcker detta så kan du betala med ditt kort och sedan får du en faktura månaden efter som du betalar. Ingen ränta eller avgifter så länge du betalar hela summan direkt. Fiffigt va?

 

  • Kuponger.  Jag jag vet, pensionärsvarning på denna. Men om man använder sig av kuponger så finns det en hel del pengar att spara. För alla er barnfamiljer så är ju Libero ett hett tips, de skickar ofta ut blöjkuponger på 50kr vid köp av två paket blöjor och liknande. Även City Gross och ICA erbjuder rabattkuponger vid ett köp ca en gång i månaden. Du hittar även kuponger i butikerna på specifika produkter, passa på att använda dem!

 

  • Köp mat efter utbud. Mat är dyrt, så enkelt är det. Det blir lätt mer pengar än man tänkt sig när man handlar i sin matbutik. Men med lite enkla knep så kan du komma lite billigare undan åtminstone. Köp den mat som för stunden har stor tillgång och således är billig. Det kan röra sig om grönsaker och rotfrukter som har extremt olika prissättning beroende på säsong. Håll även utkik på  de varor som säljs ut till 50% rabatt pga kort hållbarhetsdatum, till exempel kött kan vara en sådan sak. Då kan du frysa in det och ta fram vid behov istället för att köpa ett dyrare kött när du väl ska äta det.

 

  • Köp maten när den är billig istället för när ditt behov är som störst. Ligg i förkant med vad som behövs hemma. Ha en lista på kylen där du hela tiden uppdaterar med vad som behövs köpas hem. Och skriv helst upp det ett litet tag innan det väl är slut och brinner i knutarna. Detta gör att du kan hålla koll på priserna i din matbutik och vips så har de ett erbjudande på just det du behöver och då passar du på. Såna saker som alltid behövs hemma kan ju vara mjöl, smör, ägg, sylt, flingor, toalettpapper mm, även tandborstar kan vara en sådan sak. You name it!
 

 Jag hoppas ni gillade mina tips. Jag bjuder på den här bilden i samband med detta inlägget. Det kändes som en passande bild. Dela med dig så blir det roligare. Unna dig saker i livet men spara ändå, det vinner du på i längden :)