Utgå från hästen som individ när du planerar dina pass

Alla hästar jag någonsin ridit har alla varit väldigt olika. De är precis lika olika som du och jag. Och när jag håller träningar så försöker jag fokusera väldigt mycket på just detta och anpassa min träning efter hästen. Och då också lära ryttaren att tänka på hur just den hästen/individen fungerar. 
 
För mig är det naturligt att alla övningar och metoder inte passar alla hästar. Och för en häst så kanske en övning bara används i ett varv medans i det andra så är övningen inte nödvändig/fyller inte samma funktion.  
 
När du sitter upp på din häst, känn in känslan, vilket humör är min häst på idag. Spänd? Energisk? Lugn? Slö? Lyssnar den fint på dina hjälper? Springer den ifrån dig? 
Ha en plan men var beredd att ändra den efter dagsformen eller känslan som just den hästen ger dig vid just det tillfället. 
 
Jag har lärt mig eftersom jag tävlat och tränat mycket att allt kan du inte ändra på och det du vill förbättra måste få lov att ta tid. Tålamod är en så viktig byggsten när det gäller hästar och träning. 
 
Dagen innan tävling är inte rätt tidpunkt att förbättra något väsentligt eller grundläggande. Antingen åker du ut och tävlar för rutinens skull även om allt inte känns 100 ( du vet med dig och accepterar bristerna) eller så tränar du på hemma och väntar in att hästen blir lite starkare och säkrare innan du ger dig ut i allvaret. Du väljer själv hur du vill lägga upp det, accepterar läget och fokuserar med hänsyn till detta och kan därav slappna av även i de svåra lägena. 
 
Träna in en rörelse genom att leka fram den, beröm när det blir rätt. Var snabb med ditt beröm. Dina glada "bra!" eller klapp på halsen kan göra underverk. Inte minst för att du utan att tänka på det slappnar av och balanserar upp din egen kropp och ger hästen en naturlig eftergift. 
 
Sammanfattning:
Anpassa träningen efter hästen
Ha tålamod. 
Och HA KUL! 
 
 Danne innan start. Oftast fick han galoppera på banan lång och låg för att slappna av. Våga testa dig fram på just din häst hur du gör inne på banan innan start :)