Fenomenet när en häst tränger inåt

Det här med olika fokuspunkter som dyker upp när man utbildar hästar blir så mycket mer intressant när man står på marken som tränare. Jag tänkte ta upp det här med en häst som tränger inåt på fyrkanten. 
 
Jag tror att de flesta har stött på detta problemet men om inte, kortfattat så menar jag att hästen vill lägga sin vikt och främst bogen inåt. 
 Och den vanligaste reaktionen från ryttarens sida blir ofta automatiskt att börja klämma med inneskänkeln för att få hästen att hålla spåret och samtidigt att ställa mera inåt om ekipaget befinner sig på volt? Att tränga mot sargen eller staketet med yttertygeln är också ett vanligt fel. 
 
Men det som händer är egentligen att hästen fortfarande går och bär mer vikt på sin inre sida men tvingas hålla linjen, den är alltså egentligen inte eftergiven alls i sin inre sida. Oftast händer detta i ett av varven och jag förknippar det nästan alltid med att det händer i det varv där hästens svaga sida får agera yttersida. Så om det händer i höger varv så har hästen i regel en svagare vänster än höger sida. Är ni med?
 
Så det sämsta man kan göra i det läget är ju att stärka den redan starka sidan ( och indirekt göra den svaga sidan svagare) ännu mera genom att aktivera den sidan på hästen med hjälp av den sidans hjälper. 
Det man ska göra istället är att försöka vara passiv med sina innerhjälper och aktivera yttersidan istället. Tro mig, hur ologiskt det än kan kännas så är det väldigt logiskt när man väl förstår tanken bakom. 
 
Genom en stadig men mjuk kontakt på yttertygeln, tillsammans med en framåtdrivande ytterskänkel och med en innertygel som ger upprepande ledande tygeltag, utan att du fastnar för länge i samma tygeltag, så lägger du en väldigt bra grund för att komma tillrätta med problemet. Försök att tänka att du själv gör dig längre i innersidan och därmed sjunker ner på innersidan och tillåter den yttre rygghalvan att jobba sig uppåt. Tänk också på att när du sedan går över i det andra varvet så försök hålla hästen rak hur fin den än är att ställa i det varvet 😊 
 
När sedan hästen stärkts under denna typen av arbete en period och inte längre tränger så är det dags att rida som vanligt igen med strävan efter att få lika stöd i båda tyglarna! Lycka till! 
 
 
Gillar ni denna typen av inlägg? Tryck gärna på det lilla gillahjärtat i så fall 😊👍 Om ni har andra svårigheter i ridningen så får ni gärna ställa frågor så ska jag försöka svara efter min förmåga 😊 
#1 - - Annie:

Vad bra du förklarade detta! :D

Svar: Åh tack 😄
csdressage.blogg.se